De Nederlandse overheid stopt met Facebook als het social mediakanaal niet beter zal omgaan met gevoelige persoonsgegevens. Dat geeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) aan. De organisatie die het privacybeleid van Facebook heeft bekeken, zegt dat de kans klein is dat Facebook aan alle eisen gaat voldoen. De kans is daarom groot dat de Nederlandse overheid uiteindelijk zal stoppen met het social

 

mediakanaal.

Van Huffelen denkt dat de gegevens van Facebookgebruikers niet genoeg worden beschermd. Ze geeft aan dat het onduidelijk is hoe hun data worden verwerkt en bij wie deze terechtkomen. Hierdoor bestaat onder andere het risico dat gevoelige persoonsgegevens bij veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten belanden. Hier is het moederbedrijf van Facebook, Meta, gevestigd.

 

Maatregelen nemen

De overheid wil zich niet verantwoordelijk voelen voor de risico’s die Nederlanders lopen als zij overheidspagina’s op Facebook bezoeken. Daarom vraagt de staatssecretaris het social mediakanaal om maatregelen te nemen. Eén van die maatregelen is om gegevens van Nederlandse bezoeker van de Facebookpagina’s van de overheid niet te bewaren in de Verenigde Staten. Daarnaast mogen deze gegevens niet langer dan een worden opgeslagen.

 

Van Huffelen geeft aan dat ze hierover in gesprek is met Meta. Dat al deze maatregelen ook daadwerkelijk zullen worden nageleefd is volgens de onderzoekers van het rapport hierover “onwaarschijnlijk”.  “Als de risico’s niet genoeg worden weggenomen, is er geen andere mogelijk dan te stoppen met het gebruik van Facebookpagina’s van de overheid”, geeft de staatssecretaris aan.

 

Grote gevolgen

Maar stoppen met Facebook heeft ook grote gevolgen, geeft de staatssecretaris toe. Het veelgebruikte social mediakanaal is namelijk een belangrijk kanaal voor de overheid om te communiceren met de bevolking. Van Huffelen gaat daarom ook onderzoeken hoe groot de nadelen zijn als de Nederlandse overheid hier geen gebruik meer van maakt en of er ook eventuele alternatieven zijn.

 

Nederland is niet het eerste land die twijfelt aan het gebruik van Facebook. De Duitse collega van de Autoriteit Persoonsgegevens maakte begin dit jaar een soortgelijk besluit. Dit was dan ook de aanleiding voor van Huffelen om een onderzoek in te stellen. Dit past tevens in een nieuwe strategie van het kabinet om strenger op te treden tegen sociale media.

🍪 Wij gebruiken cookies om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden.